1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Έργα - Δισκογραφία

"MAESTRO" YIORGOS FAKANAS & YFG 2011 (ANA MUSIC)

Νέο cd απο τον Γιώργο Φακανά και τους YFG
Με τους ALEX ACUNA, BIRELI LAGRENE,
ERIC MARIENTHAL, SCOTT KINSEY

Είναι πλέον προφανές οτι ο Γιώργος Φακανάς διανύει μιά πολύ παραγωγική περίοδο στη μουσική του διαδρομή. Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια μας παρουσίασε το cd INTERSPIRIT που αποτελεί το πρώτο προσωπικό του θρυλικού μπασίστα Anthony Jackson σε μουσική Γ. Φακανά και το οποίο είναι το πρώτο cd στην ιστορία της Ελληνικής μουσικής που έφτασε στη τελική λίστα διεκδίκησης βραβείου Grammy στη κατηγορία «καλύτερου cd συγχρονης jazz». Στη συνέχεια με το γκρούπ του YFG δίνει συνεχώς συναυλίες συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου, περιοδεύοντας σε ολόκληρη τη γη. Η αρχή έγινε απο το Cotton Club στο Τόκυο, κατόπιν στη Σεούλ και μόλις τώρα επέστρεψε απο τη Νέα Υόρκη όπου εμφανίστηκε στο θρυλικό 55Bar τυγχάνοντας αποθεωτικής υποδοχής.
Σήμερα παρουσιάζει το νέο του cd MAESTRO το 9ο της προσωπικής του δισκογραφίας. Αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα μαέστρο ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ και εμπνευσμένο απο τις μουσικές που αυτος λάτρευε καθώς και από σημαντικές στιγμές της ζωής του.
Μέρος του αποτέλεσε την μουσική επένδυση στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Βραχορίτη «Φαντασία και Φούγκα» που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Η σύνθεση των υπόλοιπων κομματιών του cd έγινε το 2009. Συνεχίζοντας τις διεθνείς συνεργασίες του που ξεκίνησαν απο το cd ECHOES εχει τη τιμή να συνεργάζεται και εδώ με τον μεγάλο ντράμμερ και περκασιονίστα ALEX ACUNA (Weather Report) με τον εκπληκτικό κιθαρίστα BIRELI LAGRENE, τον σαξοφωνίστα-εκπρόσωπο του ήχου της Δυτικής Ακτής ERIC MARIENTHAL και τον κημπορντίστα SCOTT KINSEY ( Tribal Tech). Φυσικά οι Έλληνες μουσικοί που παίρνουν μέρος στο cd δίνουν το καλύτερο εαυτό τους. Οι ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ, ΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΕΒΔΑΛΗΣ, ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, ΘΕΟΔΟΣΑΚΗΣ, SAM MARLIERI (μόνιμος κάτοικος Ελλάδας πλέον) που είναι όλοι μέλη του YFG, αποτελούν σίγουρα την καλύτερη Ελληνική ομάδα δημιουργικής μουσικής. Απο πλευράς μορφής το cd περιέχει φωτεινή jazz-fusion μουσική με τριτορευματικές προεκτάσεις και θεματικές αναφορές στον Igor Stravinsky, συνθέτη που λάτρευε ο Μητρόπουλος, καθώς και στον Charlie Parker. Τα percussion του Acuna με την εκπληκτική κιθάρα του Lagrene δένουν με τη θάλασσα των πνευστών σε μια άκρως επιβλητική και ζωντανή ηχητική ατμόσφαιρα όπου ο ήχος του μπάσου ακολουθεί τα αχνάρια της γεμάτης πάθος ζωής του Maestro Μητρόπουλου. Ένα αφιέρωμα σ’αυτό το πάθος  και  στην άοκνη και απαρέγκλιτη προσήλωση του  κάθε ανθρώπου στο σκοπό πού τάσσει στη ζωή του.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"INTERSPIRIT" ANTHONY JACKSON & YIORGOS FAKANAS 2009 (ANA MUSIC)

Νέο CD από τον Γιώργο Φακανά, το 8ο προσωπικό του, που όμως αποτελεί ταυτόχρονα  και το πρώτο προσωπικό CD του θρυλικού μπασίστα ΑΝΤΗΟΝΥ JACKSON.
Πράγματι, οι οκτώ συνθέσεις- ενορχηστρώσεις του Φακανά που περιέχονται σ’ αυτή τη νέα δισκογραφική εργασία, έχουν σαν κεντρικό άξονα την καταλυτική παρουσία του ήχου και του παιξίματος  του Jackson. O τεράστιος αυτός μπασίστας μετά από μία απίστευτη καριέρα στην Αμερικάνικη αλλά και στην παγκόσμια δισκογραφία, πραγματοποιεί την πρώτη  δική του δουλειά  επιλέγοντας τις συνθέσεις του Έλληνα συναδέλφου του, τιμώντας τον ίδιο αλλά και ολόκληρη την Ελληνική  jazz-fusion σκηνή.
Οι δυό τους, παίζοντας με δύο διαφορετικά μπάσα,  μαζί σε όλα τα κομμάτια του CD, δημιουργούν ένα καταπληκτικό μπασιστικό ντουέτο πάνω στο οποίο καταθέτουν την τέχνη τους μερικοί απο τους πλέον αναγνωρισμένους μουσικούς του κόσμου: DAVE WECKL- drums, FRANK GAMBALE- guitars, MITCH FORMAN- keyboards,TONY LAKATOS- saxes, MIHAIL IOSSIFOV- trumpet, ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ- saxes, flute, ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ- trombone. Mαζί τους ακόμη οι Μάνος Θεοδοσάκης- trumpet, Enrique Bu- percussion, Vladimir Stoyianov- trombone, Teodor Tachev-baritone και ένα κουιντέτο εγχόρδων.
Το INTERSPIRIT περιέχει λαμπερή jazz-fusion μουσική με δυναμικές ενορχηστρώσεις αλλά και αισθαντικές στιγμές.
Όπως φανερώνει και ο τίτλος  οι συνθέσεις γεννήθηκαν από την επιθυμία συνάντησης και πρόσμιξης της δημιουργικής φλόγας που προέρχεται από δύο διαφορετικούς γεωγραφικούς χώρους  και πολιτισμούς . Από δύο φαινομενικά διαφορετικούς  ανθρώπους που, όμως, χωρίς να το γνωρίζουν, στόχευαν σε όλη τη  μέχρι σήμερα ζωή τους στον ίδιο στόχο: να ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας με βαθύτερα νοήματα ζωής κάνοντας  μουσικές που ενεργοποιούν τις αισθήσεις και πλαταίνουν την ανθρωπιά μας.
Η δημιουργική ορχηστρική μουσική γέφυρα μεταξύ πολιτισμών. Υψηλή πνευματική συνάντηση  πάνω από τη γραμμή της μέτριας πραγματικότητας, σε μιά σφαίρα  με ξεκάθαρο ορίζοντα, εκεί όπου δεν κατοικούν η μιζέρια και ο εφήμερος καταναλωτισμός υλικών και προσώπων. Εκεί όπου εδρεύει η χαρά της επικοινωνίας μέσα από την τέχνη και οριοθετείται μέλλον λαμπρότερο για όλους.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"DOMINO" Γ. ΦΑΚΑΝΑΣ - 2005 (ANA MUSIC)

Συμμετέχουν για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία ο Dave Weckl, o μεγαλύτερος παγκοσμίως σύγχρονος drummer και o Mike Stern ένας από τους διασημότερους διεθνώς κιθαρίστες της jazz και του fusion. Μαζί τους ο πιο hot σαξοφωνίστας της Νέας Υόρκης, Bob Franceschini και ο καλύτερος κιθαρίστας της Αυστραλίας Brett Garsed. Πίστη στις αξίες μιας ζωής, σταθερό μουσικό τιμόνι απαρέγκλιτη πορεία σε δημιουργικά μονοπάτια. Ο Γιώργος Φακανάς παρουσιάζει το νέο του CD “DOMINO” ένα χρόνο ακριβώς μετά την κυκλοφορία του “ECHOES”. Μία ακόμα κατάθεση ψυχής από τον μπασίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή που εδώ και 25 χρόνια δημιουργεί ασταμάτητα σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης μουσικής έκφρασης (συναυλίες, δισκογραφία, βιβλιογραφία, εκπαίδευση, παραγωγή μουσικών γεγονότων κ.λ.π.). Στο CD αυτό οι προσμίξεις της jazz και του fusion είναι περισσότερο φανερές από οποιαδήποτε άλλη φορά. Συνθέσεις όπου η μελωδικότητα παραμένει ολοφάνερη παρ’ όλο το καταιγισμό του εκπληκτικά δεξιοτεχνικού παιξίματος των κορυφαίων διεθνώς μουσικών που συμμετέχουν. Ενορχηστρώσεις που υπογραμμίζουν με έντονο και λαμπερό τρόπο τις συνθετικές ιδέες και που εντάσσουν τα αυτοσχεδιαστικά μέρη στο σύνολο του μουσικού  αποτελέσματος όπως οι Mike Stern  κιθάρα, Dave Weckl drums, Brett Garsed κιθάρα, Bob Franceschini σαξόφωνα, Χρήστος Ραφαηλίδης βιμπράφωνο και τον Γιώργο Φακανά στο μπάσο που πιστοποιούν αυτό που από χρόνια έχουν κάνει γνωστό: την υψηλή καλλιτεχνική τους αξία και το άψογο μουσικό αποτέλεσμα. Το DOMINO είναι ένα απόσταγμα εμπειρίας, γνώσης και ωριμότητας.
Από πλευράς περιεχομένου είναι μία συνταγή ζωής, μία τεκμηριωμένη οπτική γωνία. Τα συστατικά αυτής της πρότασης κρύβονται στους τίτλους των κομματιών. Aπαραίτητη η πίστη και η εμπιστοσύνη στις προσωπικές δυνάμεις και επιλογές που αν χρειαστεί μπορεί να φτάσει στα όρια του Νάρκισσου χωρίς ενοχές. Μακριά από τις προσκολλήσεις που δεν προσφέρουν ριζοσπαστική διάθεση για συνεχή αλλαγή, ελευθερία έκφρασης και σκέψης. Ανοιχτά γερακίσια μάτια με πάθος που διακρίνει την κάθε ενέργεια. Αντοχή στην εναλλαγή του γλυκού και του πικρού για να πραγματοποιούν τα μακρινά ταξίδια που οραματιστήκαμε. Ένα θετικό domino σκέψης, μία θετική αλληλουχία θα οδηγεί.
Ορχηστρική μουσική, δυνατή, ενεργειακή, jazz-fusion λαμπερό. Το DOMINO είναι ένα ασταμάτητο πάρτι ζωής με οικοδεσπότες μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου, που τώρα συμμετέχουν και στην ελληνική δημιουργική δισκογραφία.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"ECHOES" Γ. ΦΑΚΑΝΑΣ - 2004 (ANA MUSIC)

Χρώματα, κίνηση, τοπία, συναντήσεις, αρώματα από Ελλάδα,
σε μια σύγχρονη μουσική γεωγραφία
Χρώματα, κίνηση, ορίζοντες, συναντήσεις, αρώματα από Ελλάδα. Αυτό είναι το ‘Echoes’ (απόηχοι) το νέο άλμπουμ του Γιώργου Φακανά που μόλις κυκλοφόρησε από τη LIBRA MUSIC. Μια σύγχρονη μουσική γεωγραφία, μια νέα ηχητική τοπογραφία της γης μας. Μέσα στην πλούσια δισκογραφία του, ο Φακανάς έρχεται τώρα με το ‘Echoes’ να δώσει την προσωπική του αίσθηση για τον τόπο μας. Το έργο είναι ένα μουσικό οδοιπορικό σε δέκα περιοχές της Ελλάδας. Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Κρήτη, εικονογραφούνται με ηχοχρώματα που ξεκινούν από την παράδοση και εξελίσσονται στον ήχο του σήμερα. Στόχος του Φακανά είναι να φανεί η διαχρονική διάσταση της μουσικής, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ένας σύγχρονος συνθέτης, που η προσωπική του γραφή απέχει σε πρώτη ανάγνωση από την τυπική έκφραση της παράδοσης. Έτσι λοιπόν η παράδοση είναι απλά το έναυσμα, το σημείο εκκίνησης, ο χώρος έμπνευσής του. Το τελικό άκουσμα είναι τελείως σύγχρονο. Μόνο κάποιες μικρές παραπομπές, κάποια περάσματα από ήχους και ρυθμούς μας θυμίζουν το χθες. Η δομή είναι σύγχρονη, η πλοκή εμπνευσμένη, η εξέλιξη απρόβλεπτη. Αγγίζει το θυμικό, μεταφέρει εικόνες και περιγράφει σύγχρονα δρώμενα, μέσα από μια πλούσια αφηγηματική γραφή και με πυκνή και δυνατή συνθετική γλώσσα.
Όπως σε όλους μας, έτσι και στο Φακανά, δεν αποπνέουν όλες οι περιοχές της Ελλάδας την ίδια αίσθηση. Αυτό το ιδιαίτερο χρώμα του κάθε τόπου αποδίδεται στο ‘Echoes’ μέσα από εναλλασσόμενες μουσικές εντυπώσεις, αυξομειούμενες μουσικές πυκνότητες και βαρύτητες. Κομμάτια εξωστρεφή και κομμάτια εσωστρεφή, κομμάτια που λειτουργούν ως σύγχρονοι χοροί αλλά και λυρικές περιπλανήσεις αποδίδουν την γεωγραφική και ψυχική πολυμορφία των εντυπώσεων και των συναισθημάτων που μας έδεσαν και συνεχίζουν να μας δένουν με αυτή τη γη. Το ‘Echoes’ είναι οι απόηχοι της αισιόδοξης ματιάς στον τόπο μας, στο χώρο μας στο μέλλον.
Και βέβαια θα πρέπει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στις πολύ σημαντικές μουσικές μορφές που συμμετέχουν στο ‘Echoes’. Ο διεθνώς γνωστός αμερικανός τρομπετίστας Γουάλας Ρόνυ (Wallace Roney) κατέχει έναν από του πρώτους ρόλους στο έργο, πλάι στον έλληνα αλλά με διεθνή καριέρα βιμπραφωνήστα των ‘Manhattan Vibes’ Χρήστο Ραφαηλίδη. Και ο κατάλογος από τους εξαιρετικούς μουσικούς δεν έχει τέλος (τους καταγράφουμε απλά γιατί η αναφορά στο προσωπικό έργο του καθενός θα προϋπέθετε σελίδες)  David Lynch, Νίκος Καπηλίδης, Δήμος Δημητριάδης, Χάικ Γιαζιτζιάν, Γιώργος Μανιάτης, Enrique Bu, Δημήτρης Καλαντζής, Αντώνης Λαδόπουλος, Αχιλλέας Γουάστορ, και μια από τις καλύτερες ορχήστρες εγχόρδων.
To ‘Echoes’ γράφτηκε μαζί με το έργο «Ανατολικά της Νέας Γης» (ανέκδοτο έργο με τραγούδια) κατόπιν παραγγελίας του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΕΜ, Σταύρου Ξαρχάκου (1997), και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ΠΑΛΛΑΣ (6/12/2000) από την ΚΟΕΜ, σε διεύθυνση του συνθέτη. Το έργο ηχογραφήθηκε εκ νέου για το άλμπουμ.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"STAND - ART" Γ.ΦΑΚΑΝΑΣ - 1995 (EROS MUSIC)

Η επαφή του Γιώργου Φακανά με τα στάνταρτς, με το «λεξικό» της γλώσσας που μιλάμε, της τζαζ», όπως τονίζει ο ίδιος, διατηρήθηκε σταθερή στην 15ετή μουσική του παρουσία αλλά μόνο μέσα από τις ζωντανές του εμφανίσεις. Για πρώτη φορά καταγράφεται σε δίσκο. Έντεκα τζαζ στάνταρτς, όπως το Love me or Leave me, το Blue and Boogle, το Someday my Prince Will Come, το Round Midnight, αλλά και το Moondance του Van Morisson, με τη μερίδα του λέοντος ν’ ανήκει στον Thelonious Monk (4 από τα 11 είναι συνθέσεις του Monk), τον αγαπημένο συνθέτη των ελλήνων μουσικών της «γενιάς του΄80». Η ματιά του Γιώργου Φακανά (μπάσο), του Παντελή Μπενετάτου (πιάνο) και του Γιάννη Σταυρόπουλου (ντραμς) στις συνθέσεις πάνω στις οποίες γράφτηκε η ιστορία της τζαζ και που καθόρισαν την εξέλιξη της μουσικής αυτής φόρμας, επικεντρώνεται όχι σε συνθέσεις μεγάλων αμερικανών τραγουδοποιών, όπως ο Cole Porter, αλλά σε κομμάτια που έγραψαν ή «μετέφρασαν» στη γλώσσα της τζαζ οι bopers και κυρίως ο Miles Davies, ο Thelonious Monk, ο Dizzy Gillesple και ο Wayne Shorter. Η πλαστικότητα των στάνταρτς δίνει στο τρίο τη δυνατότητα να παίξει αποκλειστικά στο πεδίο του ηλεκτρικού ήχου χωρίς τα κομμάτια να χάνου κάτι από τη δύναμη της μελωδίας. Και σαν επισφράγισμα της καλής αυτής σχέσης μελωδίας-ηλεκτρισμού, έρχεται η soul φωνή της Σάντυ Πολίτη, η οποία συμμετέχει τραγουδώντας σε τέσσερα κομμάτια και αναλαμβάνει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου σε μία πολύ χρήσιμη δουλειά για την ελληνική τζαζ δισκογραφία. Το χάρισμα του «Stand-Art» είναι το χάρισμα του Γιώργου Φακανά. Η αρτιότητα με την οποία οικοδομείται η ατμόσφαιρα ενός ηλεκτρικού τζαζ τρίο από την πρώτη κιόλας νότα και διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι την τελευταία.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"AMOROSA" -Γ. ΦΑΚΑΝΑΣ- 1991 SONY MUSIC

Νέος προσωπικός δίσκος του μπασίστα κα συνθέτη Γιώργου Φακανά με τίτλο Amorosa (Columbia) που έρχεται να τονίσει αυτήν την αξιόλογη συνθετική παρουσία στο χώρο της σύγχρονης μουσικής έκφρασης που και προσωπικότητα διαθέτει και την τόλμη και τα μέσα να υλοποιεί τις μουσικές της ανησυχίες τόσο σε δημιουργικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Στο δίσκο αυτό έχουμε τέσσερις συνθέσεις με αφετηρία την jazz-fusion, που κινούνται γύρω από την ιδέα της ερωτικής σχέσης σε κάθε επίπεδο που έστω και σαν ιδέα είναι δημιουργική και δυναμική, προβάλλοντας αυτές τις ποιότητες και στη μουσική. Ένα ισχυρό σεξτέτο με τον Φακανά, Lynch, Πατερέλη, Καλαντζάκο, Παναγιωτόπουλο και Θεοφάνους και τη συμμετοχή της κιθάρας του Δ. Σινογιάννη που ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τα ηλεκτρονικά συμφωνικά του Αντώνη Πλέσσα και του Θύμιου Παπαδόπουλου που επεμβαίνουν για να γεμίσουν τις συνθέσεις που έτσι κι αλλιώς και ομορφιά και προσωπικότητα διαθέτουν. (Περιοδικό Ηχος)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"PARASTASIS"-ISKRA- 1990 UTOPIA

«Παράστασις» είναι ο τίτλος του δίσκου των «Ίσκρα» που αποτελούν οι Ντέιβιντ Λιντς, Τάκης Φαραζής, Γιώργος Φακανάς, και Νίκος Τουλιάτος. Οι συνθέσεις που περιέχονται στο δίσκο έγιναν το 1986 για τις ανάγκες του φεστιβάλ Πάτρας από τον Ντέιβιντ Λιντς και τον Γιώργο Φακανά. «Η μουσική περιγράφει μια παράσταση τσίρκου από την αρχή μέχρι το τέλος της και σ’ επέκταση την παράσταση του καθενός μας στη ζωή καθημερινά», είπε χτες ο Γιώργος Φακανάς. «Στο δίσκο, είπε ακόμα, υπάρχει το στοιχείο του τζαζ αυτοσχεδιασμού που έχει όμως υποστεί τέτοια επεξεργασία ώστε ν’ αποφεύγεται η εύκολη λύση του «κλισέ».

«Η ΠΡΩΤΗ» Τρίτη 27 Μαρτίου 1990

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"HORIZON" -Γ. ΦΑΚΑΝΑΣ- 1989 RCA

Το ότι η ελληνική μουσική σκηνή – και ιδιαίτερα αυτή των τελευταίων χρόνων – δεν υστερεί σε ταλέντα είναι κοινό μυστικό. Κοινό μυστικό είναι επίσης το ότι το καλλιτεχνικό έργο που αξίζει να κοινοποιηθεί συνήθως φτάνει μόνο μέχρι την πόρτα των κέντρων παραγωγής και διανομής. Μέχρι εκεί. Συνήθως. Γιατί υπάρχουν και καλλιτέχνες που έχουν τη διάθεση, το θάρρος και, κυρίως, την ιδεολογική /πολιτική/καλλιτεχνική «βούληση» να σπάσουν το φράγμα και να ξεπεράσουν τα εμπόδια, υλοποιώντας τα οράματά τους ή μέρος από αυτά, τουλάχιστον. Ένα τέτοιο ξεπέρασμα του «φράγματος» φαίνεται να αποτελεί το «Horizon», άλμπουμ δύο δίσκων του μπασίστα Γιώργου Φακανά, βασικού μέλους του γκρουπ Iskra από την ίδρυσή του, το δίσεκτο 1984, μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται να είναι και ένα ξεπέρασμα των ίδιων των περιορισμών που, από τη φύση της μουσικής του και όχι από τις αντικειμενικές καλλιτεχνικές ποιότητες των μελών του, έθετε το παραπάνω μουσικό σχήμα. Η διαφορά είναι εμφανής στις συνθέσεις «Rootbreaker» και «Personal People» που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν ηχογραφημένες στον πρώτο δίσκο των Iskra με τίτλο «A New Day». Όμως τι ακριβώς συμβαίνει στο Horizon”? Μία μουσική αφήγηση που περιλαμβάνει μέσα της τις μνήμες του παρελθόντος, τη δράση του παρόντος χρόνου και τα μελλοντικά οράματα όχι μόνο του συνθέτη αλλά του κάθε ανθρώπου. Μια αφήγηση πλούσια σε συναισθήματα, εικόνες, προοπτικές. Μια ηχητική περιγραφή γεμάτη καθαρότητα, δυναμισμό και αισιοδοξία. Ο Γιώργος Φακανάς έχει συνθέσει όλα τα κομμάτια του άλμπουμ και τα έχει ενορχηστρώσει για μουσικά σχήματα μεσαίου μεγέθους, από σεξτέτο μέχρι και 15μελή ορχήστρα – εκτός από το «Flash Back» που ανοίγει το δίσκο, ένα ντουέτο γεμάτο μνήμες με τον Φακανά στο μπάσο και τον Τάκη Φαραζή στα πλήκτρα. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μία μουσική σύγχρονη, γεμάτη ποικιλία και παραστατικότητα, απαιτητική και απολαυστική ταυτόχρονα και, πάνω απ’ όλα, γεμάτη ζωντάνια και ευαισθησία. «Μια αφιέρωση στην αιώνια παιδικότητα της ψυχής» λέει ο συνθέτης. Και η ένδειξη της αιώνιας αυτής παιδικότητας είναι ακριβώς αυτή η όμορφη μουσική. Τίποτα άλλο.

Γιώργος Χαρωνίτης

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"A NEW DAY" -ISKRA- 1986 POLYGRAM

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Ο Γ. Φακανάς έχει πάρει μέρος σε ηχογραφήσεις για θέατρο , κινηματογράφο, τηλεόραση , θέατρο και σε περισσότερους από 600 δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας με σημαντικότερους τους:

  • ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ, Μάνος Χατζηδάκης
  • ΛΥΡΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ, Κυριάκος Σφέτσας
  • ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ, Ελένη Καραινδρου
  • IMAGES. Βασίλης Τσαμπρόπουλος
  • DUO για ΗΛΕΚ.ΜΠΑΣΟ ΚΑΙ ALTO SAX, Θάνος Μικρούτσικος
  • ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΕ ΔΥΣΗ, Μίμης Πλέσσας
  • DUOS, Νίκος Τουλιάτος
  • MUSIC STORIES, Θάνος Μικρούτσικος - Gary Burton