1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Εκτεταμένο βιογραφικό (Με χρονολογίες)

1980: Συμμετέχει στην ιστορική ηχογράφιση της «Λιλιπούπολης» με τον Μάνο Χατζιδάκι.

1981-1984: Συμμετέχει στην ορχήστρα τζαζ της ΕΟΚ (Eurojazz) ως μοναδικός έλληνας εκπρόσωπος δίνοντας συναυλίες σ' όλη την Ευρώπη.

1984 - 1988: Ιδρύει το γκρουπ ISKRA, που έμελλε να είναι το πρώτο jazz-fusion μουσικό σχήμα στη χώρα, με το οποίο δίνει συναυλίες σ'όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ηχογραφεί δύο δίσκους (A NEW DAY - PARASTASIS). Ταυτόχρονα παίρνει μέρος σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις άλλων δημιουργών, συμμετέχοντας σε περισσότερους από 400 δίσκους. Συνεργάζεται με ολόκληρη την Ελληνική μουσική σκηνή, κυρίως δε με τους συνθέτες Μ. Χατζιδάκι, Κ. Σφέτσα, Μ. Πλέσσα, Θ. Μικρούτσικο, Ελ. Καραϊνδρου, Γ. Μαρκόπουλο κ.α..

1988: Κυκλοφορεί το διπλό άλμπουμ HORIZON που περιέχει δικές του συνθέσεις και ενορχηστρώσεις για Big Band, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί έλληνες και ξένοι μουσικοί. Είναι ουσιαστικά η πρώτη Ελληνική Bing Band που ηχογραφεί πρωτότυπες συνθέσεις ενός Έλληνα δημιουργού.

1988 - μέχρι σήμερα: Δίνει με το συγκρότημά του, το ΥFG, πολυάριθμες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Από το YFG έχουν περάσει πάρα πολλοί Έλληνες μουσικοί, μερικοί δε από αυτούς ξεκίνησαν τη jazz καριέρα τους από αυτό. Έχουν συμμετάσχει οι ντράμερς Ν. Καπηλίδης, Γ. Μανιάτης, Σ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Σταυρόπουλος, Αλ. Κτιστάκης, Στ. Δημητρίου, οι σαξοφωνίστες Τ. Πατερέλης, D. Lynch, Α. Λαδόπουλος, Δ. Δημητριάδης, Δ. Τσάκας, Sam Marlieri, Δ. Γιαννόπουλος, οι πιανίστες Π. Μπενετάτος, Β. Τσαμπρόπουλος, Αχ. Γουάστωρ, Δ. Καλαντζής, Γ. Ζαχαρίου, Γ. Κοντραφούρης, Μαξ. Δράκος, Μ. Τούμπας, Αγ. Τσουρέλης, Δ. Σεβδαλής, καθώς και οι Χρ. Ραφαηλίδης (vibes), Αν. Ανδρέου(Trombone), Μ. Θεοδοσάκης(trumpet), Αχ. Διαμαντής(Guitar),Αν. Τουρκογιώργης(guitar), Β. Τζιατζιάς(guitar) κ.α.

1992: Κυκλοφορεί το άλμπουμ AMOROSA με συνθέσεις του για σεξτέτο και μικρή συμφωνική ορχήστρα. Ταυτόχρονα πρωτοστατεί στη δημιουργία του jazz club Take Five το οποίο αποτέλεσε αφετηρία για να ξαναυπάρξουν live χώροι για τη jazz στην Αθήνα μετά το jazz club του Μπαράκου.

1993: Παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα έργα του ΤΟΠΑΖΙ και DIZZY - MILES (παραγγελία ΟΜΜΑ) που εκτελούνται από μεγάλο μικτό ορχηστρικό σύνολο (ορχήστρα εγχόρδων και ορχήστρα τζαζ) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Α. Μπαλτά.

1995: Κυκλοφορεί ο δίσκος STAND-ART με κλασσικές συνθέσεις της Jazz (standards).

1996: Γράφει τη μουσική για την παράσταση Φαντασία & Φούγκα - Δημήτρης Μητρόπουλος (παραγγελία των Δημητρίων Θεσσαλονίκης).

1996: Ενορχηστρώνει και επιμελείται τη σύγχρονη ορχήστρα συμμετέχοντας στο έργο του Π. Κούκου που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.

1997: Συνθέτει δύο νέα έργα (παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής) τα οποία και παρουσιάζονται. (ΑΠΟΗΧΟΙ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΗΣ).

1997: Ιδρύει το Ωδείο Τέχνης Γ. Β. Φακανάς όπου διδάσκει και είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Σύγχρονου τμήματος και της ΑΘΗΝΑ' LIVE. Από το 1984 άλλωστε διδάσκει ηλεκτρικό μπάσο και σύγχρονα θεωρητικά σε διάφορα Ωδεία, ενώ παράλληλα μέχρι σήμερα έχει συγγράψει σειρά 17 βιβλίων για το ηλεκτρικό μπάσο και τα σύγχρονα θεωρητικά. Μαζί του έχουν σπουδάσει πάνω από 900 μπασίστες μερικοί από τους οποίους σήμερα είναι σπουδαίοι μουσικοί.

1998: Παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα έργα του MAESTRO και AMOROSA σε συναυλία στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" με το "Γιώργος Φακανάς Group".

1998: Πραγματοποιεί συναυλία στο Ηρώδειο όπου διευθύνει τη Big Band της ΕΡΤ σε δικά του έργα.

1999: Γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις.

2000: Δίνει συναυλία στο ΠΑΛΛΑΣ όπου διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ). Παρουσιάζει τα έργα ECHOES και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΗΣ.

2001: Συνθέτει νέα έργα ενώ ταυτόχρονα δουλεύει πάνω σε νέες δισκογραφικές δουλειές που παρουσιάζονται σε σειρά εμφανίσεων με τα διάφορα ορχηστρικά του σύνολα. Ταυτόχρονα με τους μαθητές του Ωδείου Τέχνης ανεβάζουν στο Αθηνά Live σειρά από αξιολογότατα μιούζικαλ στα οποία ενορχηστρώνει και διευθύνει τις ορχήστρες.

2002: Συμμετέχει σε δύο σεμινάρια-συναυλίες με τον Mike Stern στο ΑΘΗΝΑ΄ Live ο οποίος παίρνει μέρος στις ηχογραφήσεις του CD “CANTABILE” στο ηχογραφικό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

2004: Κυκλοφορεί το CD “ECHOES” με τη συμμετοχή του τρομπετίστα Wallace Roney. Παράλληλα στο Αθηνά Live ως καλλιτεχνικός διευθυντής διοργανώνει σειρά συναυλιών με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς σκήνης όπως Allan Holdsworth, Mike Stern, Scott Henderson, Frank Gambale, Steve smith, Dave Weckl, Dennis Chambers, Victor Wooten, Bireli Lagrene, Pat Martino κ.λ.π.. Όλοι αυτοί οι μουσικοί κάνουν σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα στους σπουδαστές του ωδείου καθιστώντας το Ωδείο Τέχνης σε ένα πραγματικό κέντρο σύγχρονων μουσικών σπουδών.

2005: Hχογραφεί και κυκλοφορεί το CD “DOMINO” με τη συμμετοχή των Dave Weckl (drums), Mike Stern (κιθάρα), Brett Garsed (κιθάρα), Bob Franceschini (sax), Christos Rafalides (vibes). Μαζί με τον Victor Wooten παίζουν ως ντουέτο στο ΑΘΗΝΑ΄ Live. Συνθέτει τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία «ΦΤΑΣΑΜΕ» του Σταύρου Τσιώλη.

2006: Κυκλοφορεί το βιβλίο "θεμέλιο για το ηλεκτρικό μπάσο", ανανεωμένη έκδοση του πρώτου του βιβλίου που πραγματοποίησε πολύ μεγάλες πωλήσεις. Ταυτόχρονα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας κομμάτια από τα δύο τελευταία του cd, αλλά και από το σύνολο της δισκογραφίας του.

2007: Δίνει σειρά συναυλιών με το YFG με special guests μερικούς από τους πιο γνωστούς μουσικούς του κόσμου όπως : Barry Finnerty, Tony Lakatos, Mitch Forman, Brett Garsed κλπ.
Συμμετέχει στο Φεστιβάλ «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με special guests του group του τον παγκοσμίου φήμης κιθαρίστα Mike Stern και τον σαξοφωνίστα Bob Franceschini.
Ξεκινά τις ηχογραφήσεις ενός νέου CD με τον Βασίλη Ρακόπουλο στο οποίο συμμετέχει ο Lenny White. Εκδίδει τα τρία πρώτα τεύχη του περιοδικού Jazz Fusion Mood με το οποίο προωθείται η νέα αντίληψη για τη δημιουργική μουσική στην Ελλάδα.

2008: Γράφει τη μουσική για την Όπερα «Ιππότα Φηρ…Κοιμάσαι?» που ανέβηκε στο Θέατρο της Άνοιξης σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη.
Παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής, με την Camerata, και υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μυράτ, το έργο του “Echoes”, ενώ ενορχηστρώνει για την Ορχήστρα των Χρωμάτων, συνθέσεις από τον ξένο κινηματογράφο που ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη, σε τρείς συναυλίες και πάλι στο Μέγαρο Μουσικής.
Δίνει σειρά συναυλιών με το Yiorgos Fakanas Group, έχοντας σαν καλεσμένους του  μερικούς από τους πιο γνωστούς μουσικούς της Jazz-Fusion σκηνής όπως οι : Frank Gambale, Anthony Jackson, Mitch Forman,Tony Lakatos, Brett Garset κλπ. To Δεκέμβριο το μεγάλο Αμερικανικό περιοδικό BASS PLAYER κάνει 7σέλιδο αφιέρωμα- συνέντευξη στο Γ.Φακανά παρουσιάζοντας τη μουσική του και τον ίδιο ανάμεσα στους μεγαλύτερους μπασίστες του κόσμου. Το γεγονός αυτό τον καταξιώνει στη διεθνή μουσική σκηνή με πολλές καλλιτεχνικές και επαγγελματικές προεκτάσεις. Από τότε μέχρι σήμερα είναι endorsee στους ενισχυτές Aguilar και στα μπάσα Fodera.

2009: Συνθέτει τη μουσική και ηχογραφεί το cd INTERSPIRIT που αποτέλεσε το πρώτο προσωπικό cd του θρυλικού μπασίστα Anthony Jackson. Στο cd συμμετέχουν οι Dave Weckl (drums), Frank Gambale (guitar), Mitch Forman (piano-keyboards), Tony Lakatos (tenor sax), το YFG και οι Αnthony Jackson και Γ.Φακανάς στις χαμηλές συχνότητες. To cd κυκλοφορεί το Δεκέμβριο σε ολόκληρη τη γη από την Αμερικανική εταιρία Abstract Logix και παίρνει διθυραμβικές κριτικές από όλα τα μεγάλα μουσικά περιοδικά διεθνώς. Ταυτόχρονα με το YFG δίνει πολυάριθμες συναυλίες με τη συμμετοχή των Alex Acuna, Otmaro Ruiz, Dave Weckl, Brett Garsed, Jeff Richman κλπ.


2010: Το cd  INTERSPIRIT διεκδικεί το βραβείο Grammy στη κατηγορία Best Contemporary Jazz cd of the year. Είναι η μοναδική Ελληνική συμμετοχή  στον εν λόγω διαγωνισμό όλων των εποχών. Ο Γ.Φακανάς μαζί με το YFG και τους Anthony Jackson και Horacio El Negro, περιοδεύουν σε Ιαπωνία και Κορέα παρουσιάζοντας τη μουσική του Interspirit. Yπογράφει συμβόλαιο με την Ιαπωνική εταιρία King Records η οποία επανεκδίδει και κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ασία τα προηγούμενα cds του ECHOES και DOMINO. Επίσης με το YFG δίνει συναυλίες στο “Αθηνά Live” με τη συμμετοχή των Eric Marienthal, Mike Miller, Bireli Lagrene, Dennis Chambers, Scott Kinsey, Anthony Jackson, Horacio El Negro, Stoyan Yankoulov, Greg Howe κλπ.

2011: Ηχογραφεί το cd MAESTRO αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο με τη συμμετοχή των Alex Acuna (drums), Bireli Lagrene (guitar), Eric Marienthal (saxes), Scott Kinsey (keyboards) και το YFG. Oλοκληρώνει σειρά οκτώ θεωρητικών βιβλίων με θέμα τα Σύγχρονα Θεωρητικά. Παίζει με το YFG και τους Cliff Almond, Bob Franceschini, Lew Soloff και Anthony Jackson στο θρυλικό 55BAR της Νέας Υόρκης με εξαιρετική επιτυχία, ενώ πίσω στην Ελλάδα παίζει με τους ίδιους μουσικούς και επιπλέον τους Νathaniel Townsley και Αlex Machacek.


2012: Δίνει συναυλίες στην Ελλάδα με το YFG και με τους Eric Marienthal, Michael Urbaniak, Dominique Di Piazza και Guthrie Govan. Hχογραφεί το cd ΑCROBAT με τους Dennis Chambers, Mike Stern, Lew Soloff και το YFG.  Ολοκληρώνει νέα πεντάτομη σειρά βιβλίων για το ηλεκτρικό μπάσο.