1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Λίστα Θεωρητικών Μαθημάτων

Τα μαθήματα που αναλύονται παρακάτω είναι απαραίτητα για την απόκτηση του διπλώματος σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο.

ΤΟ JAZZ ΙΔΙΩΜΑ

Ειδικό ιδιαίτερο, θεωρητικό και πρακτικό μάθημα για διπλωματούχους μουσικούς ή επαγγελματίες όλων των μουσικών οργάνων που επιθυμούν να εντρυφήσουν στον jazz αυτοσχεδιασμό.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΑΚΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ

Το μάθημα χωρίζεται σε έξι μαθητικά εξάμηνα και περιλαμβάνει όλο το εύρος των σύγχρονων θεωρητικών, δηλαδή : θεωρία, κλίμακες, αρμονία, μελωδικές κατασκευές, εναρμόνιση μελωδίας, αντίστιξη. Ο σπουδαστής μπορεί να ξεκινήσει απ' όποιο κύκλο επιθυμεί φτάνει να έχει τα απαραίτητα προσόντα. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ένα πλήρες σύστημα διδασκαλίας των σύγχρονων θεωρητικών στην ελληνική γλώσσα, αφού γίνεται απο βιβλία γραμμένα στα ελληνικά από τον Γ. Φακανά. Η υλικοτεχνική υποστήριξη που παρέχεται στις παραδόσεις καθιστά το μάθημα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφού με την επιμέλεια των καθηγητών ο σπουδαστής ακούει όλα τα παραδείγματα των βιβλίων αλλά και τις δικές του ασκήσεις.

Καθηγητές: ΦΑΚΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΣΟΥΡΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ ΘΑΝΟΣ


ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Όλοι ξέρουμε ότι η ικανότητα να ακούει κανείς ότι βλέπει και να βλέπει ότι ακούει είναι πολύ σημαντική για κάθε μουσικό. Ιδιαίτερα για το δικό μας μουσικό χώρο των εξαιρετικών δεξιοτεχνιών η ανάγκη ενός σύγχρονα οργανωμένου μαθήματος Ακουστικής Εξάσκησης είναι επιτακτική. Ο μαθητής οδηγείται στον επιθυμητό στόχο : να γράφει τη μουσική που ακούει. Από το αρχικό στάδιο εξάσκησης μεταφέρει στο χαρτί μελωδικές γραμμές και αναγνωρίζει ρυθμικές και αρμονικές δομές. Η συνολική κατασκευή - διάρθρωση του μαθήματος λαμβάνει υπ' όψιν τον κορμό των θεωρητικών μαθημάτων. Διάρκεια σπουδών 4 μαθητικά εξάμηνα.

Καθηγητής: ΤΣΟΥΡΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να γνωρίσει στο νέο μουσικό το μαγικό κόσμο της τεχνολογίας και τις πιο βασικές του λειτουργίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη και στην καταγραφή της μουσικής δημιουργίας. Διδάσκονται όλα τα γνωστά προγράμματα Cubase, Finale , Band in a Box, Sibelius κλπ. που χρησιμοποιούνται από τους μουσικούς διεθνώς. Το μάθημα διαρκεί 2 μαθητικά εξάμηνα.

Καθηγητής: ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ ΘΑΝΟΣ


ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Γενική ανασκόπηση της Ιστορίας της κλασικής μουσικής. Ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα. Ιστορία της Jazz και του Rock. Αναλύονται με την βοήθεια παρτιτούρων, βιβλίων και σειράς C.D. Διδάσκεται σε 2 μαθητικά εξάμηνα.

Καθηγητής: ΤΣΟΥΡΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ


EΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ)

Πρόκειται για σειρά προβών - μαθημάτων με ένα μικρό group που αποτελείται από μουσικούς - σπουδαστές όλων των οργάνων που διδάσκονται στο Ωδείο. Οι πρόβες - μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και τις επιμελείται ο υπεύθυνος καθηγητής του Ωδείου. Έχουν δε ένα κεντρικό θέμα (π.χ. Blues, Rock, Funk, Latin κ.λ.π.) και ανάλογο ρεπερτόριο που ο σπουδαστής εκτελεί με ολόκληρο το group. Ένα σημαντικό μάθημα - πρόβα που συνδέει τη θεωρία με την ουσιαστική πράξη, μέσα σε μια μικρή ζωντανή ορχήστρα. Διαρκεί ένα μαθητικό εξάμηνο.


Β' ΟΡΓΑΝΟ

Διδάσκεται κύρια πιάνο, σε 2 μόνο κύκλους σπουδών. Στόχος είναι ο κάθε μουσικός να μπορεί να χρησιμοποιεί το κλαβιέ σαν βοηθητικό, πολυφωνικό όργανο, στη μελέτη και στη δημιουργία του.


ΕΙΔΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Πρόκειται για ένα τρίτο όργανο που μπορεί να επιλέξει ο σπουδαστής, παρεμφερές με το κύριο όργανο που διδάσκεται (π.χ. Οι διδασκόμενοι ηλ. Μπάσο, επιλέγουν για ειδικό όργανο το κοντραμπάσο).


ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

Το μάθημα διαρκεί ένα μαθητικό εξάμηνο και ο σπουδαστής μαθαίνει να γράφει παρτιτούρες όλων των ειδών.

Καθηγητής: ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ ΘΑΝΟΣ


 

Θα μας βρείτε εύκολα

Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 3
Τ.Κ. 183-44
ΠΑΡΑΛΙΑ Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ- ΜΟΣΧΑΤΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
210 4813605, 210 4819355,
210 4839112
FAX.:
210 4839111

Οδικώς: απ' όλες τις κατευθύνσεις παίρνουμε τη Λ. Συγγρού ή τη Θησέως μέχρι την παραλία και στρίβουμε δεξιά προς Πειραιά.

Με τον Ηλεκτρικό:
Στάση Ν. Φαλήρου. Σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια (πηγαίνοντας προς Αθήνα) συναντάτε το Ωδείο Τέχνης.

Με το Τραμ:
Στάση Μοσχάτου

Με οποιοδήποτε Λεωφορείο:
από Αθήνα: Στάση Σκάι
από Πειραιά: Στάση Ακταίον