1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Vocal Jazz από τη Σοφία Νοητή

VOCAL JAZZ

Πρόγραμμα Σχολής

Το Ωδείο Τέχνης παρουσιάζει το ανανεωμένο τμήμα Τζαζ τραγουδιού με τις καθηγήτριες Σοφία Νοητή που αποτελείται από τρία επιμέρους μαθήματα:


1. VOCAL TECHNIQUE

Τεχνική της Φωνής διάρκειας 40’ (Σοφία Νοητή/Λουκία Παλαιολόγου)

Ο μαθητής αναπτύσσει τις δυνατότητες της φωνής του ώστε να έχει το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα με τη λιγότερη κόπωση.Τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται είναι η πλήρης έκταση, η ένταση και οι δυναμικές της και η ομογενοποίηση του ήχου σε όλες τις τονικές περιοχές, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες του τραγουδιού.

2. VOCAL JAZZ PERFORMANCE

Τεχνική της τζαζ και ερμηνεία του jazz ρεπερτορίου. Ιδιαίτερο Μάθημα διάρκειας 30’ (Σοφία Νοητή)

Ο μαθητής καλείται να αναπτύξει το ρεπερτόριο της Τζαζ και να μάθει μέσα στη χρονιά 30 τζαζ στανταρτς ώστε σταδιακά να μπορεί να ανταποκριθεί στις απιτήσεις ενός live. Kάποια από αυτά θα του ζητηθούν στις εξετάσεις. O τραγουδιστής είναι story-teller, λέει μια ιστορία. Πρέπει να συνδέσει την μουσική με την ιστορία του τραγουδιού και να γνωρίζει τι λέει ακριβώς, γιατί αυτό θα τον φέρει πιο κοντά στον ακροατή. Η κατανόηση, ανάλυση και έκφραση του στίχου σε σχέση με την μελωδία, τον ρυθμό και την αρμονία δίνουν την ερμηνευτική διάσταση του εκάστοτε κομματιού στοχεύοντας στο να δοθεί η προσωπική σφραγίδα του τραγουδιστή μέσα από την έκφραση των δικών του εμπειριών. Μόνο έτσι προβάλλεται η ιδιαίτερη και μοναδική τραγουδιστική και μουσική του προσωπικότητα που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον και αυτή ουσιαστικά είναι μια διαδικασία που οδηγεί στην ξεχωριστότητά του. Χτίζοντας το προσωπικό του στυλ, πέρα από μιμητισμούς, η διαχείριση της μελωδίας μέσα από την ερμηνευτική σκοπιά, την έκταση, το βιμπράτο, την αλλαγή των τόνων και των ρυθμών, διδάσκεται πως να καθοδηγεί και να πατάει τη φωνή του σωστά στη μελωδία, με την ορθοφωνία και τη σωστή εκφορά συμφώνων και φωνηέντων στις λέξεις με γνώμονα την Αγγλική Γλώσσα, με την Αμερικάνικη προφορά (USA English). Ενα μάθημα πρόκληση για τον σπουδαστή που στοχεύει στην ευελιξία του. Στο πνεύμα της ανοιχτότητας της Τζαζ, ο τραγουδιστής δεν περιορίζεται στα στυλιστικά και τεχνικά φωνητικά όρια, αλλά μυείται και σε τεχνικές της φωνής από άλλα μουσικά είδη (ροκ, ποπ, μπλουζ, κλασσικό, bel canto), γιατί μόνο έτσι βλέπεις την φωνητική τζαζ μέσα από μία άλλη οπτική γωνία όπου η φωνή εμπλουτίζεται, ανοίγοντας δρόμους στον νέο ήχο της Τζαζ, σήμερα.

Το μάθημα γίνεται με συνοδεία πιανίστα.

3. VOCAL IMPROVISATION (scat singing)

Φωνητικός αυτοσχεδιασμός (scat singing). Μάθημα διάρκειας 30’ (Λουκία Παλαιολόγου).

Ο μαθητής καλείται να μάθει στη φωνή του τα εργαλεία της μουσκής θεωρίας και πράξης στα κομμάτια που μαθαίνει. Από τη φόρμα και το ρυθμό μέχρι τα τονικά κέντρα και την αρμονία του κομματιου, όλα αποτελούν εργαλεία που η φωνή μαθαίνει να τα τραγουδάει. Παράλληλα εισάγεται στη συλλαβολογία του στυλιστικού αυτοσχεδιασμού της τζαζ που λέγεται skat singing μέσω ρυθμικών ασκήσεων και φράσεων, αλλά και 2 κομματιών που θα κάνει transcription. Το τελευταίο σημαίνει πως πρέπει να μάθει να τραγουδάει ακριβώς τις μελωδικές γραμμές του θέματος και του αυτοσχεδιασμού (solo) από συγκεκριμένο τραγουδιστή και εκτέλεση και να το γράψει. Πρέπει να μπορεί να το λέει μαζί με το δίσκο, αλλά και χωρίς, όσο καλύτερα γίνεται. Αυτός ο τρόπος μελέτης είναι κοινή πρακτική στους μουσικούς της τζαζ και αναπτύσσει τη φρασεολογία στο λεξιλόγιο του τραγουδιστή χωρίς να αποσκοπεί στο να γίνει απλώς το αντίγραφο κάποιου.

ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος του προγράμματος είναι οι σπουδαστές να παρουσιάζουν κύκλο τραγουδιών σε συχνές συναυλίες στο πλαίσιο των Events που γίνονται στο Athina Live, τον οργανωμένο συναυλιακό χώρο του Ωδείου.

ΣΟΦΙΑ ΝΟΗΤΗ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γεννήθηκε στον Πειραιά και η καταγωγή της είναι από την Σαλαμίνα. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας.  Σπούδασε Κλασσικό Τραγούδι με την Δέσποινα Κάτσαρη (Mozarteum University of Salzburg) εστιάζοντας στην τεχνική του Bel Canto, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της, παίρνοντας Δίπλωμα Μονωδίας, στο Εθνικό Ωδείο Γλυφάδας, με Αριστα. Στην συνέχεια έκανε μαθήματα Φωνητικής με τους Γιώργο Σαμαρτζή, Γιώργο Μισαηλίδη και τον Σπύρο Σακκά (Φωνητικό Εργαστήρι). Εχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων πάνω στην Λογοθεραπεία με την Λογοπαθολόγο Ελντα Κουτσουμπάκη πάνω στην μέθοδο της Jo Estill (VoiceCraft). Στην Τζαζ ξεκίνησε ως αυτοδίδακτη μελετώντας τις μεγάλες τραγουδίστριες της Τζαζ. Τα πρώτα μαθήματα αυτοσχεδιασμού τα πήρε από τον Μάρκο Αλεξίου και τον Γιώργο Κοντραφούρη. Κατόπιν, παρακολούθησε master-classes αυτοσχεδιασμού με τον Bobby Mc Ferrin στην Νέα Υόρκη, με την Rosana Eckert και την Michele Weir στο Los Angeles, όπως και τον Αμερικανό τρομπονίστα Ed Byrne, την Sheila Jordan. Παρακολούθησε μαθήματα jazz πιάνου με τους : Δημήτρη Καλαντζή και Michel Weir. Εχει παρακολουθήσει μαθήματα ενορχήστρωσης στο Αrranging One - Rhythm Section, στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Berklee Online Music School.

H επαγγελματική της πορεία στο τραγούδι, ξεκίνησε στην Πλάκα του 1983, με τον Νικόλα Ασιμο στην Μουσική Σκηνή «Τάδε Έφη» (πρώην Skylamb) και έκανε εμφανίσεις ανά την Ελλάδα με πολλούς καλλιτέχνες της Ελληνικής Ροκ Σκηνής όπως: Σπυριδούλα, Αντώνη Τουρκογιώργη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Το 1986 συμμετείχε στο ποπ γκρουπ ‘Cinema’, με το οποίο κυκλοφόρησε το maxi single: ‘Lonely Without You’ (1986). Το single κυκλοφόρησε στην Γαλλία και το Βέλγιο. Το 1997 συμμετέχει στον δίσκο των Σπυριδούλα «Τροχιά με Απόκλιση», ενώ το 1999 συμμετέχει στον δίσκο του σύγχρονου συνθέτη Θωμά Σλιώμη “Cantos”. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο.

Το 1992 συνεργάστηκε με το τρίο του Μάρκου Αλεξίου, με τον Γιώργο Φιλιππίδη στο μπάσο και τον Σπύρο Παναγιωτόπουλο στα ντραμς. Την ίδια χρονιά ξεκινά η συνεργασία της με τον Γιώργο Κοντραφούρη, ως duo, πιάνο-φωνή, επί σειρά δέκα ετών. Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «ΑΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» (2000), ο οποίος περιέχει δέκα Ελληνικά παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια σε παραγωγή και ενορχήστρωση του Γιώργου Κοντραφούρη και της ίδιας. Ο δίσκος έδωσε μία άλλη ερμηνευτική διάσταση στην σύνδεση του Τζαζ στοιχείου με την Ελληνική Γλώσσα και την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική. Δύο στοιχεία που η Σοφία ενώνει μοναδικά, και τα ισορροπεί άριστα, μέσα από την λιτή αισθητική των τζαζ ηχοχρωμάτων. Ο δίσκος απέσπασε εξαιρετικές κριτικές . Εχει συνεργαστεί με τους περισσότερους μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ Σκηνής.

Διδασκαλία

Η Σοφία Νοητή είναι η μοναδική Πιστοποιημένη Δασκάλα (Certified Teacher) του SLS (Seth RiggsSpeech Level Singing” Ιnternational) στην Ελλάδα, διάσημη Tεχνική της Φωνής παγκοσμίως, και κατέχει το SLS Teachers Certification. Παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια ειδικά για την Παιδαγωγική και Διδασκαλία της Φωνής του SLS, στο Λος Αντζελες, Λονδίνο, Γκρατς, Αυστρία και Μιλάνο με τους: Seth Riggs, Dave Stroud, Vanessa Purdy, Wendy Parr, Greg Enriquez και Dean Kaelin.

Συνέβαλλε καθοριστικά στην μουσική εκπαίδευση των jazz vocalists, στην Ελλάδα, αφού ήταν αυτή που πρώτη διέδωσε το Τζαζ Τραγούδι, και η πρώτη που δημιούργησε Τάξη Τζαζ Τραγουδιού στην Ελλάδα. Ἰδρυσε το Τζαζ Τμήμα του Ωδείου Ατενέουμ, το 1997, μαζί με τον Γ.Κοντραφούρη και τον Σ. Σύρρο, στο οποίο δίδαξε για δέκα χρόνια. Διδάσκει Τεχνική της Φωνής από το 1993 σε όλα τα σύγχρονα μουσικά στυλ. Είναι μία από τις πιο έμπειρες και γνωστές Καθηγήτριες Φωνητικής και Τζαζ Τραγουδιού στην Ελλάδα, ενώ γνωστές τραγουδίστριες της εγχώριας σύγχρονης Τζαζ Σκηνής έχουν υπάρξει μαθήτριές της. Μαθητές της έχουν υπάρξει γνωστοί έλληνες καλλιτέχνες όπως οι: Μελίνα Ασλανίδου, Μάνος Πυροβολάκης, και πλήθος άλλων τραγουδιστών, συγκαταλέγοντας την ανάμεσα στους πιο αξιόλογους Καθηγητές Φωνητικής για το Σύγχρονο Τραγούδι. Η Σοφία Νοητή ως Δασκάλα είναι αναγνωρισμένη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Στο παρόν διδάσκει την Τεχνική της Φωνής Speech Level Singing (SLS) σε όλα τα στυλ και Jazz Τραγούδι.

Art Music School
Λ. Ποσειδώνος 3 , Παραλία Μοσχάτου- Ν. Φαλήρου
Τηλ. 210 4813605
- 210 4819355
e-mail : arsnova@fakanas.gr
www.fakanas.gr